Vrei să ai o recoltă bogată de căpșuni sezonul următor? Acesta este modul în care creați plasturele perfect de căpșuni

Un pat de căpșuni, sau cu alte cuvinte un petic de căpșuni, este o parte esențială a grădinii. Mai ales dacă îți plac aceste fructe irezistibil de dulci și gustoase. Vă vom sfătui când este oportun să începeți un astfel de pat, ce grijă să alegeți și ce soiuri de plante să plantați, pentru a vă bucura de o recoltă bogată și de calitate în sezonul următor.

În articol vei citi:

Ce este un câmp de căpșuni?

Vrei să te bucuri de propriile tale căpșuni dulci sezonul următor? În acest caz, veți avea nevoie de un petec de căpșuni cu mai multe plante care vă vor furniza fructe proaspete timp de câteva săptămâni. Un petic de căpșuni este de fapt un pat plin de plante care pot crește vertical sau orizontal. Opțiunile de plantare sunt în fâșii, în sistem stelar, în paturi înălțate, dar și în morminte sau containere. Pentru un rezultat perfect, este important să vă pregătiți temeinic. Aceasta se referă în principal la selecția soiurilor adecvate și la pregătirea solului.

Dacă aceasta este o idee atractivă pentru tine, acum este momentul perfect pentru a începe o grădină de căpșuni. Din a doua jumătate a lunii august până în aproximativ 20 septembrie, este indicat să plantați răsaduri de plante mai mari achiziționate sau puteți crea răsaduri din plante târâtoare ale propriilor plante. În acest caz, îndreptați plantele puternice și bine dezvoltate în recipiente cu substrat și udați-le regulat. Vor prinde treptat rădăcini și în august ar trebui să fie suficient de pregătiți pentru plantare. În ceea ce privește răsadurile noi, acestea ar trebui să aibă cel puțin patru frunze.

De obicei, după trei-patru ani, căpșunile încetează să mai producă și este timpul să pregătim un nou plasture de căpșuni. În primul pas, aruncați plantele vechi, curățați și aerați solul, încorporați compost sau un substrat adecvat și plantați plante noi. Pentru o iernare cu succes, este necesar ca acestea să formeze frunze noi și să prindă bine rădăcini. În caz contrar, riști să nu poți face față condițiilor meteo dure.

Cum să pregătiți solul pentru plantare?

Ca și în cazul cultivării altor tipuri de plante, este important și pentru căpșuni ca solul să fie plivit, slăbit și bine pregătit. Căpșunile au un sistem radicular de mică adâncime, iar buruienile sunt un mare competitor pentru ele în lupta pentru nutrienți și umiditate. Faptul că căpșunilor le place solul bine drenat înseamnă că ar trebui să scurgă bine apa. Cu rădăcinile pline de apă, se poate dezvolta putrezirea, ceea ce înseamnă deteriorarea rădăcinilor și a plantei.

Pentru a neutraliza dăunătorii din sol și pentru a elimina buruienile, viitorul pat trebuie curățat și slăbit la o adâncime de cel puțin 30 de centimetri înainte de plantare. Căpșunilor le place lumina directă a soarelui și, în mod ideal, apreciază cel puțin 8 ore de lumină solară directă. Plantați plantele în sol argilo-nisipos ușor sau într-un substrat special cu un pH de 5,8 până la 6,5. Suficient de humus și materie organică îi va ajuta să crească sănătos.

Este ideal să adăugați cel puțin 10 kg de compost pe un metru pătrat. Îngrășămintele NPK, pe bază de corn sau îngrășămintele cu azot vă vor servi și ele bine. Solul foarte acid trebuie tratat cu var. Cu toate acestea, un tip de sol puțin mai acid este benefic pentru căpșuni. Acest lucru face ca nutrienții esențiali, cum ar fi fierul, manganul și fosforul să fie mai disponibili. Dacă aciditatea este ridicată, acești nutrienți sunt absorbiți mai slab, iar acest lucru duce la deficiență și creștere slabă.

Când plantați pentru prima dată, procedați după cum urmează:

Pentru a vă bucura de o recoltă bogată în lunile de vară, nu trebuie să subestimați plantarea în sine. Plantele puternice și bine dezvoltate ar trebui să aibă o inimă chiar deasupra suprafeței pământului atunci când sunt plantate, deoarece dacă sunt plantate adânc, de obicei nu înfloresc în primul an. Dacă le plantezi prea sus, există riscul să înghețe. De aceea, este important să închideți și să presați solul pe fiecare plantă.

  1. Căpșunile vor aprecia dacă le lași suficient spațiu pentru a crește, distanța exactă depinde de modul în care sunt plantate. Poate fi de 30 de centimetri, dar și de 45 până la 50 de centimetri.
  2. Bazele florilor de anul viitor se formează la sfârșitul lunilor septembrie și octombrie, astfel încât plantele vor aprecia udarea suficientă și îndepărtarea târâtoarelor secundare.
  3. Faceți prima fertilizare după plantare nu mai devreme de trei săptămâni mai târziu.

Nevoia de polenizatori este legată și de viitoarea recoltă. Prin urmare, este extrem de important să le creăm un mediu prietenos, în care să găsească suficientă hrană potrivită pe plante. Puteți crea o societate pentru căpșuni plantând gălbenele, care vor atrage polenizatorii și vor curăța solul de viermi. Sau combinați-le cu violete mici, care nu vor umbra căpșunile, dar le vor susține aromaticitatea.

Ce metodă de cultivare a căpșunilor ar trebui să aleg?

Chiar înainte de a pregăti locul pentru cultivare, ar trebui să decideți ce metodă vi se potrivește cel mai bine. Acest lucru depinde în principal de dimensiunea și orientarea spațiului.

1. Creșterea în containere

Il vei aprecia mai ales daca vrei sa te bucuri de propria recolta, desi ai doar balcon sau terasa. Avantajul acestei culturi este simplitatea și recoltarea convenabilă a fructelor. Dimpotrivă, dezavantajul unor astfel de paturi este necesitatea reumplerii regulate cu nutrienți și apă, plus costuri inițiale mai mari pentru achiziționarea de containere. În timpul plantării propriu-zise, ​​ar trebui să aveți grijă și să asigurați așa-numitele răsaduri de căpșuni container, care ar trebui să fie plantate aproximativ la înălțimea la care au crescut în container la cumpărare.

2. Cultivare în paturi înălțate

Paturile înălțate populare au simplificat munca tuturor cultivatorilor, care nu trebuie să se aplece adânc spre plante. Nu este doar o tendință actuală, veți aprecia și această metodă atunci când aveți pământ nepotrivit, ci umpleți paturile înălțate pregătite cu un substrat potrivit pentru căpșuni. Recoltarea culturilor dulci va fi puțin mai convenabilă decât recoltarea de pe pământ, dar dacă nu aveți deja pregătite paturi înălțate, va trebui să contați pe o investiție în producția sau achiziționarea acestora.

3. Cultivarea în fâșii

Cu alte cuvinte, chiar și creșterea în rânduri, ceea ce necesită fâșii sau rânduri mai îndepărtate și răsaduri de căpșuni mai dens plantate, până la o distanță de maxim 30 de centimetri. Scopul este de a realiza plantarea completă după plasmă și de a obține plante reînnoite după patru ani. Pur și simplu lăsați crawlerele să crească într-o bandă liberă, iar pozițiile benzilor și benzilor se vor schimba automat.

4. Cultivarea în morminte

Ele reprezintă o metodă prin care căpșunile sunt cultivate la o înălțime de cel puțin 30 de centimetri deasupra solului. Baza este crearea unei centuri cu sol înălțat, datorită căreia căpșunile sunt culese mai convenabil, dar și plantele gestionează mai bine apa și astfel nu sunt expuse riscului de putrezire a fructelor și a lăstarilor laterali. Aceste morminte pot fi de diferite lățimi, în funcție de dacă decideți să plantați plantele pe unul sau două rânduri.

5. Alte moduri de cultivare a căpșunilor

Există și alte modalități de a planta căpșuni, cum ar fi cuibărirea într-o clemă sau creșterea verticală în țevi vechi din PVC cu găuri. Există mai multe opțiuni, depinde de tine pe care o alegi. În orice metodă, cel mai important lucru este ca plantele să aibă timp să dezvolte un sistem radicular puternic și o nouă rozetă de frunze.

Ce soiuri vor aduce o recoltă bogată?

Când plantați căpșuni, aveți de ales dintre soiuri de căpșuni foarte timpurii, mijlocii timpurii și târzii, care sunt combinate în mod ideal, astfel încât să vă aducă o recoltă bogată pentru o perioadă cât mai lungă. Cu o selecție corectă, vă puteți aștepta la prima recoltă deja la sfârșitul lunii mai și la ultima aproape până în octombrie. Plantați plantele astfel încât, atunci când recoltarea unui soi se încheie, să înceapă recoltarea următorului.

  • Dintre soiurile timpurii ele aparțin Elsanta, Honeoye, Rumba, Polka dacă Lambada
  • Soiuri mediu timpurii și dovedite sunt Korona, Karmen, Senga Sengana sau Sonată
  • Soiuri târzii populare sunt Malwina, Florența, Simfonia
  • Soiuri veșnice ca de exemplu Anabel, Vivara, Ostara, Meraldo, Arome, Red Rich sau Calypso, care produc culturi continuu timp de câteva luni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *