Nu poți mânca prea mult: 6 dintre cele mai dăunătoare alimente și băuturi pentru intestine

Ceea ce mănânci îți afectează fără îndoială starea de spirit și bunăstarea. Acest lucru se datorează faptului că alimentele și băuturile vă afectează sănătatea intestinului, reducând sau crescând riscul de boli ale sistemului digestiv.

Intestinul se numește al doilea creier și din motive întemeiate! Tot ceea ce mâncăm ne afectează corpul și chiar starea de spirit. Există o serie de alimente care vă pot afecta sănătatea intestinală. Apropo, nu trebuie să renunți la ele pentru totdeauna, ci doar reduceți consumul de anumite alimente, iar acest lucru vă va aduce beneficii intestinelor. WebMD scrie despre asta.

Alimente ultraprocesate

Alimentele ultraprocesate tind să fie bogate în aditivi: coloranți, stabilizatori și emulgatori, precum și bogate în grăsimi saturate și zahăr adăugat. Prin urmare, prăjiturile cumpărate din magazin, cerealele cu zahăr pentru micul dejun și pizza congelată pot fi dăunătoare sănătății intestinale dacă sunt consumate frecvent.

Cercetările au arătat că alimentele ultraprocesate vă pot schimba microbiomul intestinal – adică echilibrul dintre microorganisme bune și rele – în rău. Un dezechilibru poate face organismul mai vulnerabil la creșterea excesivă a bacteriilor intestinale subțiri (SIBO) și la bolile inflamatorii intestinale (IBD).

Alcool

Alcoolul vă poate dăuna și intestinelor. Poate provoca balonare și este un declanșator cunoscut de arsuri la stomac. În plus, alcoolul este, de asemenea, dur pe mucoasa stomacului și poate duce la gastrită, o inflamație și iritare a mucoasei care se simte ca o durere de mușcătură sau o senzație de arsură în abdomen. Ca și în cazul alimentelor ultraprocesate, cercetătorii au descoperit că persoanele care beau regulat și intens pot experimenta modificări negative în microbiomul intestinal.

Alimente prajite

Alimentele grase precum cartofii prăjiți vă dăunează intestinului în mai multe moduri. În primul rând, alimentele grase încetinesc digestia, ceea ce poate provoca balonare, stomac deranjat și dureri abdominale. Alimentele grase sunt, de asemenea, asociate cu arsuri la stomac, deoarece provoacă o creștere a acidului din stomac, care poate reveni în esofag și poate provoca durere.

Îndulcitori artificiali

Unii îndulcitori, cum ar fi sorbitolul și manitolul, utilizați în gumele și bomboane fără zahăr, pot agrava simptomele neplăcute, cum ar fi gazele și balonarea la persoanele cu IBS. Există, de asemenea, unele dovezi că îndulcitorii artificiali, cum ar fi zaharina și sucraloza, pot schimba compoziția microbiomului intestinal în rău. Cercetările sunt mixte și sunt necesare mai multe cercetări, dar nu există nicio îndoială că acești îndulcitori tind să se găsească în alimentele ultraprocesate care nu sunt bune pentru intestin.

Băuturi dulci

Soda, ceaiul și băuturile din fructe sunt principalele surse de zahăr adăugat în alimentația adulților și copiilor. Studiile pe animale au arătat că dietele bogate în zahăr adăugat din orice sursă, inclusiv băuturi și deserturi, dăunează barierei de protecție din intestine și promovează proliferarea bacteriilor dăunătoare. Cea mai rapidă modalitate de a reduce consumul de zahăr este să înlocuiți băuturile dulci cu unele neîndulcite sau doar cu apă.

Carne procesata

Slănină, cârnați, mezeluri și hot-dogs sunt toate cărnuri procesate. Multe sunt bogate în grăsimi, ceea ce poate agrava simptomele la persoanele cu IBS și boala de reflux gastroesofagian.

Ceea ce iubesc intestinele

Iată câteva alimente sănătoase pentru intestin pe care ar trebui să le incluzi în mod regulat în dieta ta.

  • O mulțime de alimente vegetale. Cercetările au arătat că consumul a cel puțin 30 de tipuri diferite de alimente pe bază de plante pe săptămână (cum ar fi fructe, legume, cereale integrale și ierburi) crește diversitatea organismelor benefice din intestin.
  • Surse de probiotice. Alimentele fermentate precum iaurtul, chefirul, miso și varza murată stimulează creșterea bacteriilor benefice în intestin.
  • Surse de prebiotice. Acestea ajută la hrănirea bacteriilor intestinale bune și includ ceapa, ovăzul, merele și cartofii dulci.
  • Alimente bogate în fibre. Alimentele vegetale și cerealele integrale sunt surse bune de fibre, cum ar fi fasolea, ovăzul, semințele de in, orezul brun și zmeura.

Acest material are doar scop informativ și nu conține sfaturi care vă pot afecta sănătatea. Dacă aveți probleme, contactați un specialist

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *