Aceasta este una dintre cele mai valoroase legume de pe planetă, iar românii reușesc să o calce în picioare în grădinile lor!

Deși este adesea considerată o buruiană comună în Romania, hameiul sălbatic ascunde multe surprize. Lăstarii săi tineri, numiți „sparaanghel sălbatic”, pot aduce prețuri astronomice pe piețele externe. Prin urmare, merită să știi unde să cauți această plantă rară și cum să o recunoști.

În Romania, sparanghelul sălbatic este neplăcut. Neinvitat invadează paturi de flori și provocând dureri de cap grădinarilor conștiincioși. În același timp, germanii, francezii și olandezii consideră lăstarii ei a fi o delicatesă. Pentru un kilogram de lăstari albi pot plăti până la 1000 euro.

Hamei sălbatic – cum arată și unde poate fi găsit?

La noi, lăstarii sălbatici de hamei se găsesc în multe locuri. Cu toate acestea, există o condiție – trebuie să știm ce căutăm. Hameiul sălbatic vine în două tipuri: verde și alb. Și pe bună dreptate lăstarii albi, care sunt extrem de bogate în gust, așa că sunt căutate de cunoscătorii străini de mâncare bună. Se recoltează din martie până în mai. Deoarece sunt ascunse sub pământ, este nevoie de mult efort pentru a le găsi, ceea ce are ca rezultat prețul lor extrem de ridicat.

Mult mai ușor de găsit și de colectat lăstarii de hamei verde. Sunt mai puțin gustoase decât albul, dar pot fi folosite și în bucătărie. În peisajele rurale și urbane, ele apar de obicei la începutul primăverii și chiar la sfârșitul iernii. Cu toate acestea, trebuie amintit că numai tulpinile tinere, verzi, sunt potrivite pentru consum. Când se întăresc, își pierd aroma.

Gustul și metoda de gătit „sparanghelul sălbatic”

Gustul lăstarilor tineri de hamei este adesea comparat cu sparanghelul. Se caracterizează printr-un gust moale, de nucă, îmbogățit cu aroma de varză și varză.. Varza de hamei are cel mai bun gust imediat după ce sunt smulse, iar prepararea lor este foarte simplă – doar opăriți-i cu apă clocotită și mâncați-i cruzi. De asemenea, sunt foarte gustoase dacă le prăjiți în unt sau le adăugați în supă.

Nu numai gustul, ci și proprietățile utile ale mugurilor de hamei vă vor face să vă interesați de această plantă. „Sparanghelul sălbatic” este bogat în flavonoide, care au proprietăți antiinflamatorii, antivirale și antifungice. De asemenea, sunt utile în tratamentul tulburărilor digestive, făcându-le un plus valoros pentru o dietă ușor digerabilă.

concluzie

Deci nu ar trebui să privim hameiul sălbatic doar ca pe o buruiană, ci ca pe o sursă de gust și sănătate. Cu puțin noroc, această plantă comună poate deveni și o sursă de venit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *