Busuiocul este o plantă asociată cel mai adesea cu bucătăria italiană, dar importanța sa se extinde cu mult dincolo de gastronomie. Este cunoscut și pentru proprietățile sale vindecătoare, care pot fi folosite în multe domenii ale sănătății. Poate fi consumat crud, sub formă de ceaiuri, sosuri sau ca condiment. Dar care sunt cele mai semnificative beneficii pentru sănătate și ce formă este cea mai bună pentru utilizarea sa?
Proaspăt sau uscat – care este mai bine?
Busuiocul proaspăt, ca și alte ierburi, conține o cantitate mare de apă (aproximativ 90%), ceea ce înseamnă că valoarea sa biologică scade în timp. Prin urmare, este adesea uscat pentru a prelungi perioada de valabilitate. Interesant este că busuiocul uscat are un conținut mai mare de polifenoli, ceea ce îl face un antioxidant mai puternic decât versiunea proaspătă.
De ce este benefic busuiocul?
Busuiocul are un efect pozitiv asupra sistemului digestiv și ajută la indigestie ușoară, flatulență și probleme cu sucurile gastrice. În plus, susține tratamentul infecțiilor virale, bacteriene și fungice. Proprietățile sale anticancerigene, antimicrobiene și antiinflamatorii sunt utilizate în farmacologie. Busuiocul ameliorează inflamația pielii și, prin urmare, este adesea folosit în produsele anti-acnee. De asemenea, ajută la durerile de urechi și la tratarea răcelilor. Datorită uleiurilor sale esențiale, are și un efect antistres.
Prepararea ceaiului de busuioc și beneficiile acestuia
În sezonul mai rece, este bine să ajungeți la ceaiul din busuioc uscat, care ameliorează simptomele unei răceli. Uleiurile continute de busuioc curata tractul respirator si ajuta la scaderea temperaturii. În plus, ajută la reglarea digestiei și calmează nervii. Pentru a-l prepara, ai nevoie de două lingurițe de busuioc uscat, pe care le torni în 250 ml apă clocotită. Acoperiți ceaiul și lăsați-l să se infuzeze timp de 10-15 minute. Se strecoară apoi și se bea când se răcește puțin.
Pesto ca medicament natural
Pesto, care constă din busuioc, ulei de măsline, usturoi și piper, este un adaos excelent pentru o dietă sănătoasă. Busuiocul este o sursă de vitamina A, în timp ce usturoiul este bogat în vitaminele A și D, care susțin sistemul imunitar și protejează organismul de infecții. Utilizarea în comun a acestor ingrediente ajută la o mai bună absorbție a vitaminelor în organism.
Reteta pesto:
Adăugați 50 g de nuci de pin în tigaia încălzită și prăjiți-le aproximativ 5 minute până se rumenesc. Puneti-le apoi intr-un blender, adaugati 75 ml ulei de masline, doua pumni de busuioc proaspat, un catel de usturoi, 50 g parmezan ras, zeama de la jumatate de lamaie si un praf de sare si piper. Amesteca totul si pesto-ul este gata.
Rezumat:
Busuiocul nu este doar un ingredient alimentar gustos, ci și un medicament puternic. Busuiocul uscat are un continut de antioxidanti mai mare decat cel proaspat, ajuta la problemele digestive, inflamatii si infectii, amelioreaza stresul si sustine sistemul imunitar. Prepararea ceaiului sau pesto-ului este simplă și ambele metode de utilizare pot contribui la o sănătate mai bună.