Este foarte sănătos și poate îmbunătăți semnificativ funcționarea organismului, dar nu toată lumea ar trebui să ajungă la el. Literal există mai multe grupuri de oameni care ar trebui să evite chefirul. Cum afectează această băutură organismul, de ce primește atât de multe laude și cui poate dăuna? O să verificăm.
- Kefirul este un produs foarte subestimat care a fost prezent în cultura noastră (și nu numai) de secole.
- Datorită unei metode diferite de fermentare, se laudă cu un efect probiotic mult mai puternic decât iaurtul.
- Are grija de starea oaselor, intestinelor si chiar poate reduce riscul unor tipuri de cancer. Din păcate, nu oricine îl poate bea și motivul nu este în mare parte legat de lactoza conținută în lapte.
Kefirul nu este doar un produs est-european, deoarece își are rădăcinile și în sud-vestul Asiei. Numele său provine din cuvântul turcesc: keyif, care ar trebui să însemne o senzație bună după masă. De ce este atât de bun și cum anume poate afecta organismul?
Cum afectează chefirul sănătatea?
Chefir a fost lăudat de ani de zile ca un ingredient alimentar excelent cu mulți nutrienți valoroși. Cu toate acestea, nu trebuie confundat cu laptele acrueste un produs complet diferit. Chefirul adevărat este produs nu numai cu ajutorul bacteriilor din lapte, ci și cu ajutorul drojdiei, care se adaugă în lapte sub formă de bile în timpul procesului de fermentație. După cum se dovedește, această băutură simplă și adesea subestimată are câteva beneficii surprinzătoare.
1. Kefirul are proprietăți nutritive excelente
Un pahar de chefir conține până la 9 g de proteine și are puțin peste 100 kcal. Această băutură este, de asemenea, bogată în calciu, fosfor, vitamina B12, riboflavină, vitamina D și magneziu.
2. Este un probiotic mai puternic decât iaurtul
Potrivit oamenilor de știință, chefirul poate conține până la 61 de tipuri diferite de microorganisme și, în acest sens, lasă mult în urmă iaurtul clasic. Acest soi are un efect și mai bun asupra intestinelor noastre. Este un probiotic genial!
3. Kefirul are efect antimicrobian.
Datorită conținutului de Lactobacillus kefiri și carbohidrați kefiran, ne poate proteja de unele bacterii dăunătoare, precum Helicobacter pylori și E. Coli.
4. Poate reduce riscul de osteoporoză și poate avea grijă de oasele tale
Orice chefir va fi o sursă excelentă de calciu și atunci când alegi un produs plin de grăsimiiti vei aproviziona corpul cu vitamina K2. Aceste substanțe au un efect extrem de important asupra sănătății oaselor.
5. Poate reduce riscul de cancer
Unele studii de laborator arată că chefirul poate avea un efect distructiv asupra celulelor canceroase și poate inhiba creșterea acestora. Cu toate acestea, sunt necesare lucrări și cercetări suplimentare în acest domeniu.
6. Poate îmbunătăți digestia
Probioticele ne pot ajuta în mod semnificativ procesele digestive și pot beneficia starea intestinelor și a întregului organism.
7. Kefirul poate ameliora simptomele de astm și alergie
Potrivit oamenilor de știință, consumul de chefir poate reduce reacțiile alergice din organism. Până acum, au fost efectuate doar studii pe animale, dar rezultatele sunt promițătoare.
Cine nu ar trebui să bea chefir?
Majoritatea dintre noi se pot bucura de gustul și proprietățile chefirului, dar nu toată lumea. Cine ar trebui să evite consumul lui?
Se dovedește că primul gândcare îmi vine în minte este legătura cu lactoză. Desigur, persoanele cu intoleranță la lactoză ar trebui să evite produsele care conțin acest zahăr. Cu toate acestea, chefirul este un produs destul de unic, deoarece în timpul procesului de fermentație, bacteriile descompun cea mai mare parte a lactozei. Unii oameni care nu pot digera lactoza o pot bea fără consecințe neplăcute. Desigur, aceasta nu este regula. Durerea abdominală, diareea și greața pot apărea cu probleme digestive severe. Ei sunt un grup care ar trebui să se abțină absolut de la chefir persoanele cu alergie la proteinele din laptele de vacă. Procesul de fermentație nu le va reduce reacția alergică.
Cele mai frecvente simptome ale acestei alergii alimentare sunt erupția cutanată, mâncărimea, dificultăți de respirație, iar în cazuri extreme poate apărea și șocul anafilactic. Dacă ați fost diagnosticat cu o alergie la proteinele din lapte de vacă, nu trebuie să beți chefir obișnuit – nu este loc pentru niciun experiment acasă. Există produse alternative făcute din băuturi pe bază de plante sau din lapte de capră. Evident, datorită utilizării unui produs de bază diferit, acestea vor diferi în ceea ce privește profilul nutrițional, conținutul de calorii și proprietăți.
Un alt grup pe care chefirul ar trebui să îl evite sunt: persoanele hipersensibile la produsele lactate fermentate. Astfel de reacții de hipersensibilitate se manifestă de obicei sub formă de tulburări gastrointestinale (dureri abdominale, greață, vărsături, diaree), dar pot apărea și simptome cutanate (de exemplu erupții cutanate sau urticarie).