Mulți oameni nu își pot imagina să înceapă ziua fără o ceașcă de cafea fierbinte, chiar dacă nu este însoțită de micul dejun. Există multe mituri și jumătăți de adevăr despre nocivitatea consumului de cafea pe stomacul gol. Experții atrag atenția asupra unui lucru important.
Știm de mult timp că nu numai că nu este nimic rău în a bea cafea în cantități adecvate, dar că poate avea și multe efecte pozitive asupra organismului. Cofeina din cafea stimulează sistemul nervos, îmbunătățește concentrarea și reduce senzația de oboseală, ceea ce este destul de evident. Studiile sugerează că consumul regulat de cafea poate reduce riscul apariției bolii Alzheimer și Parkinson. Cafeaua poate avea un efect benefic asupra sănătății ficatului, reducând riscul de ciroză și alte boli. Merită să bei, dar nu este întotdeauna momentul potrivit. Deci este bine să iei o ceașcă înainte de micul dejun?
Este bine să bei cafea pe stomacul gol?
În goana zilnică, este mai ușor să ajungi la o ceașcă de cafea decât să prepari un mic dejun complet. Există și oameni al căror corp poftește cofeină, dar încă nu este timpul pentru micul dejun. Atunci este posibil să bei negrul tău preferat?
Răspunsul este ambiguu: depinde. Deși consumul de cafea în orice moment al zilei are un efect similar asupra organismului, trebuie remarcate câteva nuanțe. Cafeaua cu lapte pe stomacul gol poate provoca o creștere a zahărului din sânge, iar cofeina poate perturba ritmul nostru circadian natural.
Mulți oameni se îngrijorează și de nivelurile crescute de cortizol. Deși cafeaua poate crește nivelurile, cercetările nu au confirmat că consumul de cafea pe stomacul gol provoacă o creștere semnificativ mai mare decât consumul acesteia în timpul zilei. Reacția la cafea în sine este, de asemenea, o chestiune foarte individuală.
O regulă simplă
Cafeaua afectează pe fiecare în mod diferit. Pentru persoanele sensibile, consumul pe stomacul gol poate duce la indigestie sau alte neplăceri minore. Persoanele cu stomac sensibil sunt sfătuite să bea cafea după micul dejun și să aleagă o cafea mai blândă, de exemplu diluată.
– „Majoritatea oamenilor ar trebui să aibă nicio problemă să bea cafea pe stomacul gol, cu excepția unui pic de acid stomacal în plus”, a declarat pentru Sănătate, într-un interviu, dr. Bonnie Jortberg, nutriționist și profesor asociat de medicină de familie la Universitatea din Colorado.
Dacă cafeaua poate fi băută pe stomacul gol este cel mai bine determinat empiric. Dacă ai făcut-o până aici și ești bine, ești bine și nu poți decât să-ți dorești să te bucuri de cafea. Cu toate acestea, dacă simțiți disconfort, pur și simplu nu îl beți.