Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din Rusia și din lume. Este iubit pentru efectul revigorant, aroma și gustul unic. Unii oameni cred că cafeaua este dăunătoare, dar cercetările arată că băutura poate face minuni dacă este consumată cu moderație.
Doza optimă de cofeină pentru un adult pe zi este de 250-300 mg. Este vorba de aproximativ 2-3 cesti de cafea obisnuita. Norma poate varia în funcție de caracteristicile individuale ale corpului, greutatea, vârsta persoanei și alți factori.
Endocrinologul Zukhra Pavlova a împărtășit date interesante publicate în revista științifică Oxford Academic.
„Oamenii de știință au urmărit efectul cofeinei asupra riscurilor de a dezvolta boli cardiometabolice (CMD). Acestea includ, de exemplu, diabetul zaharat de tip 2, bolile coronariene, hipertensiunea arterială, dislipidemia”, a spus medicul.
S-a dovedit că cei care au băut aproximativ trei căni de cafea pe zi au avut un risc cu 48% mai mic de a dezvolta CMSD decât cei care au băut mai puțin de 100 mg din băutură pe zi.
„Rezultatele se bazează pe o analiză a datelor de la 360 de mii de persoane care inițial nu aveau boli cardiometabolice”, a subliniat Pavlova.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că ceaiul, asemănător cafelei, are un efect pozitiv asupra sănătății. Acest lucru se întâmplă și din cauza conținutului de cofeină. Doar în ceai există mai puțin, aproximativ 20-60 mg.
Un efect pozitiv asupra sănătății se obține doar cu un consum moderat de cafea și ceai și absența contraindicațiilor, a avertizat endocrinologul.
„Un studiu recent a arătat că, dacă bei mai mult de patru căni de băutură revigorantă în fiecare zi, îți poți dăuna grav sănătății”, a spus Zukhra Pavlova.
Cafeaua nu este recomandată a fi consumată în timpul sarcinii și alăptării. Cofeina poate pătrunde în placentă și în laptele matern, provocând un impact negativ asupra dezvoltării fătului și a copilului. Este mai bine să nu bei cafea pentru cei care suferă de hipertensiune arterială, insomnie, ulcer gastric și duodenal, tahicardie și aritmie.
Trebuie amintit că conținutul de cofeină din diferite tipuri de cafea și metodele de preparare a acesteia pot varia semnificativ. De exemplu, espresso-ul are o concentrație mai mare de cofeină decât espresso-ul obișnuit.