Ovăzul este puternic promovat ca fiind una dintre cele mai sănătoase opțiuni de mic dejun. Deși foarte nutritiv, acest aliment trebuie consumat cu moderație. Înțelegerea dimensiunilor porțiilor este cheia pentru maximizarea beneficiilor sale, scrie dieteticianul Joanna Foley pe site-ul GoodRx. Aceasta este o platformă online și o aplicație mobilă din Statele Unite, care ajută utilizatorii să găsească cele mai mici prețuri pentru medicamentele eliberate pe bază de rețetă.
Potrivit sursei citate, pentru adultiporțiunea standard este de o jumătate de cană de ovăz uscatcare produce, prin fierbere, aproximativ o cană de fulgi de ovăz. Această porție oferă aproximativ 150 kcal, 5 grame de proteine și 4 grame de fibre, împreună cu minerale importante precum fierul. Copiii trebuie consumat de obicei un sfert de cană de ovăz uscatiar adolescenții pot mânca aceeași porție ca și adulții, în funcție de apetit.
potrivit USDA, o cană de ovăz include aproximativ 80 de grame de ovăz. Asta înseamnă că porția pentru un adult este de 40 de grame. Poate părea puțin, dar ovăzul se poate mânca amestecat cu iaurt sau sana, deasupra cărora se pot adăuga fructe de pădure, câteva nuci/semințe sau felii de banană.
Beneficiile pentru sănătate ale ovăzului sunt atribuite în principal conținutului ridicat de fibre, care susține sănătatea inimii, ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge și promovează o digestie mai bună. Fibrele pot scădea colesterolul și tensiunea arterială, ceea ce poate reduce riscul de boli de inimă. Ovăzul este, de asemenea, prebiotic, hrănește bacteriile intestinale bune și ajută la mișcările intestinale regulate. Pentru cei care urmăresc greutatea, fibrele vă ajută să vă simțiți satul, reducând nevoia de gustare.
În ciuda beneficiilor fulgii de ovăz, este esențial să monitorizați dimensiunea porțiilor și să aveți grijă ce adăugați. Ingrediente precum zahărul și smântâna îi pot diminua valoarea sănătății, în timp ce fructele, nucile și semințele îmbunătățesc nutriția.