Sunt în formă de lacrimă, verzi sau violet închis la exterior, cu miezul roșcat, ca de dulceață.
Aceste fructe au o textură moale și suculentă, un gust dulce și sunt pline de semințe mici care adaugă o notă crocantă. Smochinele pot fi consumate proaspete sau uscate și sunt apreciate pentru conținutul ridicat de fibre, vitamine (în special vitamina A, C, K) și minerale precum potasiul și calciul.
Smochinele sunt unele dintre cele mai vechi fructe din lume și sunt considerate printre primele plante cultivate vreodată de oameni. Miezul este umplut cu sute de semințe mici, iar coaja este comestibilă.
Recoltarea principală și cea mai bogată de smochine are loc din august până în octombrie. În această perioadă, aceste fructe de toamnă sunt la vârf de coacere și sunt cele mai gustoase.
Beneficiile smochinelor
Smochinele și frunzele lor sunt pline de nutrienți și au o mulțime de beneficii potențiale pentru sănătate.
Acestea pot promova o digestie sănătoasă, pot reduce riscul de boli de inimă și pot ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge.
Smochinele proaspete sunt bogate în nutrienți, în timp ce sunt relativ sărace în calorii.
Câte calorii sunt într-o smochină?
O smochină proaspătă mică (40 de grame) conține următoarele:
• Calorii: 30
• Proteine: 0 grame
• Grasimi: 0 grame
• Carbohidrați: 8 grame
• Fibre: 1 gram
• Cupru: 3% din doza zilnică necesară (DZR)
• Magneziu: 2% din DZN
• Potasiu: 2% din DZN
• Riboflavină: 2% din RDI
• Tiamina: 2% din DZN
• Vitamina B6: 3% din DZN
• Vitamina K: 2% din RDI
Smochinele au multe beneficii potențiale, inclusiv promovarea sănătății digestive și a inimii, precum și contribuția la gestionarea nivelului de zahăr din sânge.
Smochine, folosite ca remediu la domiciliu
Smochinele au fost folosite de mult timp ca remediu la domiciliu sau tratament alternativ pentru probleme digestive precum constipația. Conțin fibre, care pot ajuta la promovarea sănătății digestive prin înmuierea și creșterea scaunelor, reducerea constipației și servind ca prebiotic sau sursă de hrană pentru bacteriile sănătoase din intestin.
În studiile pe animale, extractul sau pasta de fructe de smochine au ajutat la accelerarea tranzitului alimentelor prin tractul digestiv, reducând constipația și ameliorând simptomele afecțiunilor digestive, cum ar fi colita ulceroasă. Un studiu pe 150 de persoane cu sindrom de colon iritabil cu constipație a constatat că cei care au mâncat aproximativ 4 smochine uscate (45 de grame) de două ori pe zi au experimentat o reducere semnificativă a simptomelor – inclusiv durere, balonare și constipație – în comparație cu un grup de control, relatează. Healthline.
Shutterstock
Mai mult, un studiu similar pe 80 de persoane a constatat că suplimentarea cu aproximativ 300 de grame de pastă de smochine pe zi timp de 8 săptămâni a redus semnificativ constipația în comparație cu un grup de control.
Smochinele pot îmbunătăți sănătatea vasculară și a inimii
Smochinele pot îmbunătăți tensiunea arterială și nivelul grăsimilor din sânge, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea sănătății vasculare și la reducerea riscului de boli de inimă.
Un studiu a constatat că extractul de smochine a redus tensiunea arterială la șobolanii cu tensiune arterială normală, precum și la cei cu niveluri ridicate. Studiile pe animale au arătat, de asemenea, îmbunătățiri ale colesterolului total, colesterolului HDL (bun) și trigliceridelor atunci când sunt suplimentate cu extract de frunze de smochin/
Cu toate acestea, într-un studiu de 5 săptămâni pe 83 de persoane cu niveluri ridicate de colesterol LDL (rău), cercetătorii au observat că cei care au adăugat aproximativ 14 smochine uscate (120 de grame) la dieta lor zilnică nu au avut modificări ale nivelului de grăsime din sânge în comparație cu un martor. grup.
Sunt necesare mai multe studii umane pentru a înțelege mai bine relația dintre smochine și sănătatea inimii.
Smochinele pot ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge
Un studiu din 1998 pe 10 persoane cu diabet zaharat de tip 1 a constatat că ceaiul din frunze de smochin consumat la micul dejun ar putea reduce nevoia de insulină. În luna în care au băut ceai din frunze de smochin, dozele lor de insulină au scăzut cu aproximativ 12 la sută. Mai mult, un studiu mai recent a constatat că băuturile care conțin doze mari de extract de fructe de smochine au un indice glicemic (IG) mai scăzut decât băuturile fără extract de fructe de smochine, ceea ce înseamnă că aceste băuturi ar avea un efect mai favorabil asupra nivelului de zahăr din sânge.
Cu toate acestea, smochinele – în special smochinele uscate – au un conținut ridicat de zahăr și pot crește nivelul de zahăr din sânge pe termen scurt.
Proprietăți anticancerigene
Au fost efectuate multe studii promițătoare pe eprubetă cu privire la efectele frunzelor de smochin asupra celulelor canceroase.
Frunzele de smochin și latexul natural din plantele de smochin au demonstrat activitate antitumorală împotriva cancerului de colon, de sân, de col uterin și de ficat. Chiar și așa, asta nu înseamnă că consumul de smochine sau ceai din frunze de smochin va avea aceleași efecte. Studiile pe eprubetă oferă un punct de plecare promițător, dar sunt necesare studii pe oameni pentru a evalua modul în care consumul de smochine sau extract de frunze de smochin afectează creșterea cancerului.
Dezavantaje potențiale
Deși smochinele pot fi benefice pentru sănătatea generală, ele au unele potențiale dezavantaje. De exemplu, deoarece smochinele sunt uneori folosite ca remediu pentru constipație, consumul de prea multe smochine poate provoca diaree.
Shutterstock
Smochinele sunt, de asemenea, destul de bogate în vitamina K, care poate interfera cu medicamentele anticoagulante și le poate face mai puțin eficiente. Dacă luați medicamente anticoagulante, ar trebui să mâncați în mod regulat smochine și alte alimente bogate în vitamina K, astfel încât medicul dumneavoastră să vă poată ajusta dozele de medicamente în consecință.
În cele din urmă, unii oameni pot fi alergici la smochine. Smochinele fac parte din familia de plante Moraceae, care include arbori de cauciuc și dud. Alergia la polenul acestor plante este destul de comună, iar unele persoane care au această alergie pot reacționa la smochine.
Cum să adaugi smochine în dieta ta
Smochinele proaspete au un conținut scăzut de calorii și sunt o gustare excelentă sau le poți pune într-o salată sau alături de un desert. Sunt minunate pe un platou cu diverse brânzeturi, cu miere, dulceață, brânzeturi precum Brie, Camembert, Cheddar sau Roquefort, struguri și nuci.
Shutterstock
Smochinele uscate sunt bogate în zahăr și calorii, așa că trebuie consumate cu moderație. De asemenea, pot fi folosite ca o gustare simplă, rapidă sau adăugate la smoothie-uri și deserturi.
Frunzele de smochin sunt hrănitoare și pot fi folosite în mai multe moduri, inclusiv împachetarea alimentelor în ele sau prepararea ceaiului din frunze de smochin. Puteți cumpăra ceai din frunze de smochin uscate de la magazinele de specialitate sau îl puteți face singur uscând frunzele proaspete de smochin și fierbându-le în apă.
Ce poți face cu smochinele
Smochinele sunt delicioase proaspete, dar dacă ai prea multe, le poți transforma oricând în ceva delicios.
Dulceata de smochine – Smochinele coapte si suculente sunt ideale pentru a face dulceturi de casa. Dulceața de smochine este delicioasă pe pâine prăjită sau amestecată în iaurt sau ovăz de dimineață. Există chiar și gem de smochine fără zahăr.
Shutterstock
Chutney de smochine proaspete – Puteți face și chutney de smochine, ideal pentru fripturi, cărnuri fragede fierte lent sau pentru a însoți un platou de brânză. Combinați chutney de smochine cu vin de porto pentru o aromă unică.
tarta – Smochinele sunt o potrivire naturală pentru tarte dulci și pot fi combinate cu o varietate de alte ingrediente, cum ar fi ciocolată, miere, nuci și brânză moale. Smochinele pot fi folosite și pentru tartele sărate, perfecte ca aperitive sau prânzuri ușoare.
Salată cu smochine și halloumi– Incorporati smochine intr-o salata cu halloumi, prosciutto sarat si migdale prajite.
Smochine cu branza– Combinația de smochine suculente și brânzeturi este imbatabilă. Smochinele merg bine cu brânzeturi precum Stilton sau Brie.