Pe 1 octombrie, de Ziua Internațională a Cafelei, Muzeul Național al Banatului (MNB) a publicat o rețetă clasică de cafea din cartea originală de bucate scrisă de Sanda Marin, cunoscută de toți românii născuți înainte de Revoluție. Un ingredient secret oferă o aromă retro pe care majoritatea tinerilor nu au încercat-o niciodată.
Ingredientul secret din reteta de cafea vintage este cicoarea. În cartea originală de bucate scrisă de Cecilia Maria Zapan sub pseudonimul Sanda Marin, cicoarea era prezentată ca o aromă „pentru cunoscători”.
„Carte de bucate” (1936) de Sanda Marin este una dintre cele mai răspândite rețete românești și a stat la baza multor rețete din copilărie adaptate de bunici și părinți pentru o întreagă generație.
Cicoarea a fost folosită uneori, în timpul regimului comunist din România, ca înlocuitor al cafelei, dar este cel mai apreciată atunci când este o aromă care o completează pe cea a cafelei, la fel ca cardamomul.
Reteta de cafea vintage Sanda Marin:
Începeți cu o lingură de cicoare (Frank-coffee, pentru cunoscători) și puneți-o în filtru, unde se presează ușor cu un inel metalic.
Deasupra se adaugă cinci linguri de cafea bună, măcinată mai gros – acea cafea care îți inundă simțurile de la prima înghițitură. Apăsați din nou, dar ușor.
Peste cafea se toarnă câteva linguri de apă clocotită și se lasă totul la macerat aproximativ cinci minute. Da, răbdarea este un ingredient esențial.
După ce trec minutele, se adaugă încet câteva sute de mililitri de apă clocotită, de câteva ori, aşteptând de fiecare dată până când ultima picătură îşi face treaba. Apoi, turnați din nou cafeaua lichidă peste drojdia din filtru – este secretul celei mai intense arome. Drojdia nu mai are ce căuta, așa că o poți lăsa deoparte.
Laptele fiert și cafeaua se servesc separat, pentru ca fiecare să își poată pregăti ceașca perfectă, cu cât dorește lapte, zahăr sau frișcă.