Coriandrul, numit uneori pătrunjel chinezesc, este un ingredient indispensabil în bucătăria asiatică și mexicană, dar și-a făcut casă și aici. Acest condiment medicinal deosebit de aromat este ușor de cultivat în grădină și pe pervazul ferestrei de acasă, astfel încât este întotdeauna disponibil. În plus, coriandrul este o plantă medicinală apreciată, care rezolvă în special problemele digestive și îmbunătățește starea de spirit.
Este înrudită cu feniculul și mărarul. Planta crește până la un metru înălțime și înflorește alb sau roz Aroma sa amintește de pin, salvie și lămâie, însă nu tuturor le place mirosul său.
Pentru ce este bun coriandrul
conține fibre, vitamine din grupa B și C, betacaroten, calciu, fier, fosfor, potasiu, cupru, diverse uleiuri esențiale, flavonoide.
- Frunzele de coriandru sunt un antioxidant important, susțin sistemul imunitar și digestia corectă și ajută la vindecarea inflamațiilor din organism, în special la nivelul articulațiilor.
- Mestecatul regulat al frunzelor proaspete de coriandru favorizează detoxifierea, are un efect pozitiv asupra sistemului nervos, întărește memoria, îmbunătățește starea de spirit și crește apetitul pentru sex!
- Semințele de coriandru au fost utilizate în mod tradițional împotriva flatulenței și pentru a îmbunătăți funcția stomacului și a intestinului. Ele sunt ușor sedative și facilitează expectorația.
Cum să cultivi coriandru în grădină
- Coriandrul se dezvoltă cel mai bine într-un sol permeabil, nutritiv și destul de umed; alegeți un loc parțial umbrit de soarele aspru de la amiază.
- De asemenea, crește bine într-un ghiveci pe pervazul ferestrei sau în containere pe un balcon.
- În patul de grădină recomandăm combinarea coriandrului cu morcovi, , varză, varză, conopidă, broccoli, castraveți, căpșuni, aceste legume ajută la protejarea împotriva dăunătorilor cu aroma lor.
- „Semănați semințele de coriandru la nu mai mult de 1,5 cm adâncime, la 5-8 cm distanță, în rânduri la 25-30 cm distanță. Dacă doriți să folosiți doar frunzele verzi, semănați mai dens. Semințele au nevoie de destul de multă apă pentru a germina bine (în 2 până la 3 săptămâni). Odată ce plantele au crescut, mențineți patul de coriandru uniform umed. Seceta încurajează înflorirea,” sfătuiește cultivatorul Jan Prášil.
- După ce coriandrul pe care doriți să îl cultivați pentru semințe a germinat, plantați-l la o distanță de aproximativ 20 cm. Folosiți plantele dezrădăcinate ca condiment. „Deoarece coriandrul crește destul de repede, ar trebui să semănăm un alt lot de semințe la fiecare 3 săptămâni pentru a asigura o aprovizionare constantă cu plante proaspete.” recomandă cultivatorul.
Recoltarea coriandrului
- Coriandrul verde se recoltează prin tăierea frunzelor și tulpinilor aproape de sol, când tulpinile au între 10 și 15 cm înălțime. Nu se taie mai mult de o treime din frunze odată, deoarece acest lucru poate slăbi planta.
- Puteți usca sau congela frunzele cu puțină apă, la fel ca pătrunjelul. Congelate, acestea își păstrează cel mai bine gustul și aroma.
- Se recoltează semințele după coacere, acestea nu trebuie să fie maro închis sau negre, este mai bine să se recolteze bile verzi sau rozalii, pe care le uscăm acasă.
Cultivarea coriandrului într-un ghiveci
- Pentru a cultiva coriandru pe pervaz sau pe balcon, pregătiți un recipient de cel puțin 45 cm lățime și 25 cm adâncime sau de cel puțin 30 cm în diametru.
- Umpleți fundul cu argilă expandată și turnați deasupra substratul pentru cultivarea ierburilor.
- Răspândiți semințele uniform pe suprafață și acoperiți-le cu o jumătate de centimetru de substrat.
- Semănăm semințele dens, nu trebuie să rupem plantele.
- Umeziți solul în timpul germinării cu un pulverizator.
- După ce tulpinile de coriandru au ajuns la 10 cm, începeți să culegeți frunzele.
- După două sau trei luni, creșterea se oprește și putem semăna un nou lot înainte ca frunzele să înceapă să moară.
- În timpul creșterii, udați cu apă stagnantă în partea de jos a vasului, astfel încât planta să extragă apă din partea de jos.
Ce trebuie să faceți când…
..frunzele tinere de coriandru sunt supt de afide
Coriandrul poate fi atacat de afide în număr mare în patul de afară. Încercați mai întâi să alungați afidele cu un jet de apă. Pregătiți un spray din rubarbă, care este otrăvitoare pentru afide: turnați apă clocotită (1,5 litri) peste frunze proaspete (250 g) și lăsați la infuzat timp de o jumătate de oră. Se strecoară și se lasă să se răcească complet. Pulverizați plantele infestate cu afide cu soluția la fiecare trei zile.
”
…coriandrul este infestat cu hymenoptera, frunzele se îngălbenesc și se usucă
Afidele infestează o plantă cultivată la domiciliu. Puneți recipientul cu coriandru la aer curat și faceți un bulion dezinfectant din cojile de ceapă. Turnați apă clocotită peste coji astfel încât să fie toate scufundate, acoperiți și lăsați la infuzat timp de 4 zile. Strecurați apoi, turnați soluția într-o sticlă cu pulverizator și pulverizați plantele infectate. Repetați tratamentul după trei zile.
Coriandru în bucătărie
Sunt un ingredient indispensabil în bucătăria asiatică, cum ar fi . Sunt utilizate în mâncăruri din carne și fructe de mare, adăugate în chutney-uri, , legume prăjite, leguminoase, , orez și cartofi fierți și amestecate în , maioneze, brânzeturi tartinabile și dressing-uri. Pentru a nu strica coriandrul și a nu pierde substanțele sale valoroase, se adaugă la sfârșitul gătitului sau ca garnitură.
Semințele dulci și aromate, cu un gust înțepător, se folosesc întregi sau măcinate sau zdrobite pentru ciuperci, în pâine și dulciuri de Crăciun, produse din mezeluri, carne de porc, vită și pește. Sunt potrivite pentru umpluturi și pateuri
Rădăcinile puternic aromate fac parte din condimentul curry atunci când sunt uscate și măcinate, la fel ca semințele.
Soiuri populare pentru cultivarea coriandrului
Aroma este un soi ușor de cultivat de tip Long Standing, cu tulpină ramificată dreaptă și frunze alternante, profund disecate. „Special crescut pentru recoltarea frunzelor tinere, acest soi este rezistent până la înflorire și produce mai multe recolte pe sezon de creștere.” Jan Pršáil recomandă.
Calypso: Un soi englezesc de coriandru cu frunze cu o rezistență foarte mare la încolțire, ceea ce asigură o perioadă lungă de recoltare a frunzelor aromate și gustoase. Acest soi neexigent este ideal pentru cultivarea de la semănatul direct în pat sau în ghivece pe balcoane și terase.