Regele ciorbelor slovace – cum îl numesc mulți – ajunge sistematic pe mesele multor slovaci odată cu sosirea duminicii. Ea încântă prin gustul său, dar și prin proprietățile sale benefice pentru sănătate. Cu toate acestea, acestea pot fi complet distruse de o simplă greșeală. Îl adăugați în bulion? Este o cale ușoară către probleme de sănătate.
Bunicile sunt de acord – bulionul este un leac bun pentru aproape orice boală (și mai ales dacă te lupți cu o răceală, o gripă sau o boală respiratorie). Așadar, atunci când problemele de sănătate se profilează la orizont, bucătăresele pun clar o oală pe foc, în care prepară treptat un bulion aromat și încălzitor.
Deși uneori este menționată ca un leac pentru durerile de gât, bulionul este înainte de toate gustos și sățios. Mulți oameni pur și simplu nu își pot imagina un prânz de duminică fără „regele supelor slovace” și se bucură de gustul său încă de la prima lingură. Atunci merită să-i apreciem calitățile.
O ciorbă bine gătită (făcută din carne proaspătă și multe legume – morcovi, rădăcină de pătrunjel, țelină și ceapă) este o sursă de vitamine și minerale: fier, potasiu, calciu și vitamina E. Adăugarea pătrunjelului proaspăt îmbogățește supa cu vitamina C. Cu toate acestea, o greșeală simplă vă poate ruina toate eforturile.
Un cub de bouillon este plin de potențiatori de aromă, arome și coloranți artificiali. De asemenea, conține cantități minime de legume și carne uscate. Prin urmare, merită să verificați cu atenție ingredientele înainte de a cumpăra. Astfel de substanțe sunt calorice, dar pot crește și tensiunea arterială și riscul de boli cardiovasculare.
În loc de cuburi de bulion, supa ar trebui să fie aromată cu ingrediente naturale: leuștean, salvie, frunze de dafin, condimente sau pătrunjel proaspăt. Ciupercile și usturoiul sporesc, de asemenea, aroma bulionului. Asta nu înseamnă că ar trebui să renunțați cu totul la folosirea cuburilor de bulion. Puteți prepara unul sănătos în confortul propriei bucătării.
Veți avea nevoie de:
- câteva cepe,
- ulei de rapiță,
- frunze de dafin zdrobite,
- borangic,
- legume uscate,
- nucșoară,
- allspice,
- Turmeric,
- ghimbir,
- sare,
- puțină făină.
Se curăță ceapa și se taie în bucăți mai mici. Se condimentează cu sare și se lasă deoparte timp de 10 minute. Apoi se presară ceapa cu făină. Se pune ceapa în tigaie. Se prăjesc și se transferă într-o oală emailată. Se adaugă legumele uscate și condimentele. Se amestecă și apoi se mixează foarte bine. Se pune amestecul într-o tavă de cuburi de gheață resigilabilă. Condimentele pot fi, de asemenea, păstrate în recipient în frigider timp de aproximativ 4-6 săptămâni.
Există multe alte rețete care circulă pe internet pentru a face cuburi de bulion de casă. Iată un exemplu al uneia dintre ele. Pentru a o prepara aveți nevoie de:
2 morcovi, 1 praz, 1 ceapă, 1 eșalotă, 3 căței de usturoi, 1/4 legătură pătrunjel, 2 lingurițe pulbere de curry, 1 linguriță turmeric, 1 linguriță cimbru, 1 linguriță piper alb, 1/2 linguriță cuișoare, 150 g sare de mare.