Șofranul, unul dintre cele mai scumpe trei condimente din lume, are o culoare unică de portocaliu auriu și un gust picant, înțepător, ușor amar. Dar șofranul nu este doar un condiment versatil, ci și un medicament natural care întărește inima și mintea. Cum recunoști șofranul adevărat și cum să nu-l confunzi cu un înlocuitor mai ieftin?
, unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, se extrage din florile de șofran (Crocus sativus L.). Se folosesc doar cuișoarele de șofran, care sunt uscate și servesc și ca medicament natural. Șofranul este una dintre primele paisprezece ierburi biblice.
Care este diferența dintre șofran și crocus
Șofranul este originar din vestul Asiei și este o rudă foarte apropiată a șofranului de primăvară, cunoscut mai frecvent sub numele său vernacular , care este cultivat în mod obișnuit în grădinile noastre. În timp ce crocusurile sunt cultivate ca flori ornamentale, șofranul este o plantă cultivată care a fost cultivată ca mirodenie încă din cele mai vechi timpuri.
Cum arată șofranul
Șofranul înflorește toamna cu flori tubulare, de un violet moale, care dețin cele trei stamine lungi de 2-3 cm pentru care este cultivat șofranul. Spre deosebire de , cu care este și foarte asemănător la prima vedere, șofranul are atât o floare, cât și frunze foarte înguste, în formă de linie, care cresc din bulbul subteran.
Condimente care sunt încă la fel de abundente ca șofranul
Șofranul pentru recoltarea coniflorilor (uneori numit incorect ceapă verde) este cultivat în Iran, sudul Franței, nordul Africii și America Latină,
Gume sunt încă recoltate doar manual, prin ciupire. Nu există nicio mașină care să faciliteze în vreun fel recoltarea lor. Pentru 1 kg din prețiosul condiment, trebuie ciupite peste 100.000 de cuișoare, acesta fiind motivul prețului ridicat al șofranului.
Este folosit ca condiment pentru mâncăruri din orez, supe, dar și pentru carne de pasăre, legume și puteți chiar să coaceți o prăjitură cu șofran, la care șofranul adaugă nu numai un gust interesant, ci și o culoare frumoasă, auriu-portocalie.
Cum să cunoști șofranul adevărat
- Șofranul își eliberează culoarea treptat și este nevoie de aproximativ 15 minute pentru ca apa să se îngălbenească, să devină aurie și pentru ca branhiile să își piardă nuanța roșie-portocalie tipică.
- Înlocuitorul de șofran va începe rapid să își piardă culoarea și nu doar auriu, pot apărea nuanțe roșii. În plus, dantela își va pierde imediat culoarea.
Pentru ce este bun șofranul
pentru vindecarea problemelor digestive și pentru îmbunătățirea vindecării rănilor superficiale. A fost folosit pentru a trata convulsiile, febra, răceala și insomnia, precum și ca sedativ și opiaceu. Astăzi, efectele pozitive ale șofranului asupra sistemului cardiovascular sunt bine cunoscute, este folosit pentru a ajuta la tratarea oboselii și depresiei, acționează ca afrodiziac și ameliorează sindromul premenstrual.
- Dozele mari de șofran pot provoca dureri de cap.
Saflor este un substitut mai ieftin pentru șofran
Oamenii aduc adesea șofran din vacanță ca suvenir popular, dar trebuie să se ferească de înlocuitorul mai ieftin al șofranului, saflor.
(Carthamus tinctorius) este o plantă din familia starflower care este utilizată ca înlocuitor al șofranului. Se mai numește șofran fals sau șofran turcesc. Petalele florilor sunt folosite ca un colorant natural galben, iar semințele sunt folosite pentru a produce așa-numitul ulei de șofrănel, care conține până la 80 % .
Saflor este, de asemenea, o plantă meliferă populară pentru conținutul său ridicat de nectar la sfârșitul verii. O puteți vedea ocazional pe câmpurile noastre, în special în sudul Moraviei.