Rădăcina de chimen este un condiment de bucătărie foarte comun, cu un gust înțepător și o aromă deosebită, care este una dintre cele mai vechi arome. Este, de asemenea, utilă ca plantă medicinală. În medicina populară tradițională, este folosit în principal ca remediu pentru flatulență și flatulență, ajută la digestie și la pierderea în greutate și facilitează expectorația. Știți de ce se gătesc cartofii cu chimen?
este o plantă bienală din familia mirilor (precum chia), atingând o înălțime de aproximativ 90 cm. În primul an produce o rădăcină cărnoasă fusiformă și o rozetă de frunze sol. În al doilea an crește o tulpină tubulară ramificată, cu frunze pinnate, în formă de linie și inflorescențe care formează umbeli compuși. Chimenul înflorește alb din mai până în iulie. Fructul este un fruct brun închis, cu coajă dublă, care se desparte în două achene alungite în timpul maturării.
Unde crește chimenul
Chimenul crește sălbatic pe pajiști, pășuni, borduri, pe marginea drumurilor, șanțuri și preferă solurile mai umede, bogate în nutrienți. Se cultivă în câmpuri și grădini.
Efectele chimenului
„Rădăcina de chimen are în principal efecte antioxidante, dezinfectante, antiinflamatoare, diuretice și antispasmodice” spune fitoterapeutul Martin Kolár. Mirosul și gustul său caracteristic se datorează conținutului său ridicat de uleiuri esențiale (inclusiv carvonă și limolen). De asemenea, conține flavonoide și taninuri, este o sursă de fibre, minerale (calciu, potasiu, fier, cupru, magneziu, zinc, mangan, seleniu) și vitaminele A, B, C, E și K.
Pentru ce este bun chimenul
„În medicina populară tradițională, este folosit în principal ca remediu împotriva flatulenței și flatulenței. Contribuie la refacerea microflorei intestinale după administrarea de antibiotice”, explică fitoterapeutul. Chimenul susține metabolismul și este diuretic, deci este și un bun ajutor în pierderea în greutate și curățarea organismului.
- Chimenul poate fi folosit și pentru a împrospăta respirația. Dacă aveți probleme, mestecați doar câteva boabe de chimen sau beți ceai de chimen în înghițituri.
- Chimenul este popular ca remediu natural pentru tuse, adesea în combinație cu . Acesta facilitează tratamentul inflamației căilor respiratorii și facilitează tusea cu mucus.
- Ceaiul de chimen este excelent pentru mamele care alăptează deoarece promovează lactația, îmbunătățește calitatea laptelui matern și, de asemenea, ajută copilul împotriva balonării.
- Chimenul susține rezistența țesutului osos și articular, ne menține articulațiile și oasele sănătoase și ajută în tratamentul reumatismului.
Ceai Caraway
Ingrediente
- 1 linguriță chimen
- 250 ml apă clocotită
- după gust
Pregătire
Se toarnă apă clocotită peste chimen, se acoperă și se lasă la infuzat timp de aproximativ 5 minute. Strecurați printr-o sită. Îndulciți cu miere.
Preluarea
Bem ceai de chimen de două ori pe zi, întotdeauna preparat proaspăt.
Semințe de chimen ceh făcute în casă
Ingrediente
- 500 ml vodcă (sau coniac limpede făcut în casă)
- 100 ml de apă
- 50 g rădăcină de chimen
- 50-70 g zahăr (după gust)
Pregătire
Se toarnă vodca peste chimen, se sigilează și se lasă la macerat într-un loc cald timp de trei săptămâni până la o lună. Agitați la fiecare două zile. Apoi se strecoară. Se fierbe zahărul cu apă și se lasă să se răcească. Se amestecă cu alcoolul, se toarnă în sticle și se lasă la infuzat pentru încă o săptămână sau două. Se păstrează într-un loc răcoros, întunecos.
Preluarea
Un mic vârf de cuțit de chimen de casă înainte de masă deschide apetitul, favorizează digestia și reduce flatulența. Se spune că chimenul contribuie la prospețimea mentală și la longevitate.
Chimenul este un condiment delicios
Rădăcina de chimen este un condiment cu o aromă caracteristică. Semințele uscate se folosesc întregi, zdrobite sau măcinate. Este un ingredient indispensabil în , sosuri, supe, creme tartinabile, amestecuri de condimente etc. Frunzele tinere de chimen sunt, de asemenea, folosite pentru a condimenta supe de ierburi și cartofi, sosuri, salate, creme tartinabile cu brânză de vaci și sub tocănițe.
De ce să gătești cartofi cu chimen?
„Dacă adăugați complet automat chimen în apă atunci când gătiți , faceți bine. Nu este vorba doar de gust, ci chimenul neutralizează în primul rând solanina dăunătoare care se găsește în principal în cartofii verzi și în cei încolțiți.” recomandă fitoterapeutul.
Cumin magic
Strămoșii noștri au atribuit întotdeauna proprietăți magice chimenului discret. „Principalul său beneficiu era de a proteja împotriva spiritelor rele și a vrăjilor și de a alunga vrăjitoarele. Oamenii puneau semințe de chimen pe lucrurile pe care doreau să le protejeze de hoții neavizați”, spune Martin Kolár. Dacă o femeie strecura câteva semințe de chimen în buzunarul iubitului sau soțului ei, ea credea că alesul ei nu se va îndrăgosti de altcineva…