Crizantema comestibilă este o plantă nepretențioasă și rezistentă care poate fi cultivată ca o plantă anuală fermecătoare, o plantă medicinală și o legumă cu frunze neobișnuită, cu un gust și o aromă cu totul speciale. Crizantema este o legumă exotică pentru noi, dar de mult timp își are locul în bucătăria asiatică. Vă vom arăta cum să o cultivați, să o recoltați și să o prelucrați.
, cunoscută și sub numele de goldenrod sau wreathwort, wreath daisy, maiko, goldenrod herb, pinardia, shingiku sau tong hao, este o plantă foarte interesantă care poate fi cultivată ca plantă anuală, legumă cu frunze și plantă medicinală. Este originară din Marea Mediterană, de unde s-a răspândit în sud-vestul Asiei și în America de Nord. Vara de aur este o plantă cu frunze dense, înaltă de până la un metru, cu flori simple sau pline, galbene sau alb-gălbui, cu diametrul cuprins între 3 și 7 cm.
Floare, frunze și rădăcini
Crizantema comestibilă poate fi folosită întreagă, adică rădăcină, frunze și floare. „Chinezii au crezut timp de multe secole că această plantă transmite forță vitală. Frunzele sale au fost folosite pentru a face ceai la ocazii festive, lăstarii tineri, petalele și florile întregi au fost folosite la gătit, iar rădăcinile au fost folosite pentru a face ceai pentru dureri de cap, dureri de gât, pentru recuperarea după gripă, pentru diabet și pentru întărirea vederii.” spune crescătorul și cultivatorul ing. Peter Gaidostin.
- Are o aromă amară și piperată destul de ciudată, care amintește puțin de spanac, și un miros tipic de crizantemă, care s-ar putea să nu fie pe placul tuturor. Dar nu ar trebui să o condamnăm înainte de a o gusta!
Flori de crizantemă
Florile galbene sau alb-gălbui pot fi tăiate continuu sau smulse și folosite ca garnitură elegantă pentru salate, mâncăruri gata preparate sau tartine. Gustul ușor amar este deosebit de potrivit pentru combinațiile sărate. Florile fac parte de obicei din amestecuri de ceaiuri, așa-numitele ceaiuri de flori. Florile pot fi preparate într-un ceai de plante pentru a ajuta la durerile de cap și de gât.
Legume Chrysanthemum
Crizantema este o legumă exotică pentru noi, dar în bucătăria asiatică are de mult locul ei. Ca toate legumele, crizantema este mai potrivită pentru a fi consumată proaspătă, când are un conținut relativ ridicat de vitamine (în special provitamina A și vitamina C), minerale și uleiuri esențiale, care sunt distruse prin gătire.
Cum să procesați crizantema
Frunzele și tulpinile tinere sunt folosite ca legume cu frunze și salate, fie ca atare, fie în amestec cu alte legume, cel mai adesea roșii. Cu cât frunzele sunt mai vechi, cu atât parfumul tipic de crizantemă este mai intens și frunzele sunt mai amare. De asemenea, poate fi gătită în diferite variante de mâncăruri asiatice și este excelentă ca garnitură la carne sau orez: se prăjește crizantema în ulei cu usturoi și ardei iute.
Sfaturi despre cum să cultivi crizanteme comestibile
- Crizantema comestibilă este originară din Marea Mediterană, dar se dezvoltă foarte bine și aici. Este o plantă nepretențioasă care poate fi cultivată fie în aer liber, ca plantă de vară, fie în ghivece, pe pervazul ferestrei, pe tot parcursul anului.
- Crizantema comestibilă este adaptabilă și rezistentă, putând tolera condiții climatice mai dure, cu excepția înghețului.
- Va crește în aproape orice tip de sol, atâta timp cât este bine drenat, umed, dar nu ud și bogat în nutrienți, așa că adăugați compost matur la sol înainte de semănat.
- Udarea adecvată, în special pentru plantele tinere, este o cerință de bază pentru o creștere reușită. Udați regulat, de preferință dimineața devreme sau seara devreme, când soarele nu este prea cald. Este optim să lăsați solul să se usuce puțin înainte de a uda din nou.
- Chrysanthemum comestibil poate fi cultivat în plin soare sau la umbră parțială. Dacă este cultivată ca o legumă cu frunze, umbra parțială este bună. Pentru a încuraja înflorirea, plantați-o într-un loc însorit.
- Semănați semințele direct în pat, din primăvară până la sfârșitul verii, la o distanță de 10-15 centimetri, în rânduri la o distanță de 30-40 de centimetri.
- Înflorește abundent în grădină până în octombrie.
Recoltarea crizantemelor
Recoltăm doar plantele tinere sau lăstarii. Dacă le oferim suficientă umiditate, putem avea legume proaspete timp de câteva luni. Veți avea prima recoltă în aproximativ cinci săptămâni, în funcție de condițiile de creștere, când plantele vor avea între zece și douăzeci de centimetri înălțime. Plantele mai bătrâne vor dezvolta în cele din urmă lăstari laterali de aceeași calitate ca planta principală.
- Crizantema comestibilă se recoltează prin tăierea întregii plante la aproximativ cinci centimetri deasupra solului. În acest fel, aceasta va reînmuguri și o puteți recolta de mai multe ori pe parcursul anului.
- Cealaltă opțiune este să tăiați vârful de creștere – astfel obțineți o plantă ramificată din care puteți recolta lăstari laterali fini.