Tensiunea arterială sub control: 5 alimente care vă vor ajuta să vă mențineți inima sănătoasă

Hipertensiunea arterială este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Dar poate fi prevenit printr-o dietă echilibrată și alimente sănătoase pentru inimă.

Hipertensiunea arterială, numită și hipertensiune arterială, este o afecțiune destul de comună. Acest lucru poate fi periculos, deoarece crește riscul de boli de inimă. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat un raport privind impactul global devastator al hipertensiunii arteriale în septembrie 2023. În consecință, unul din trei adulți suferă de hipertensiune arterială, iar patru din cinci bolnavi nu primesc un tratament adecvat. O dietă sănătoasă poate ajuta la combaterea hipertensiunii arteriale, deoarece anumite alimente vă ajută să vă mențineți inima sănătoasă. Bunte scrie despre asta.

Fructe de pădure

Un studiu de la Universitatea Edith Cowan din Australia a constatat că persoanele care mănâncă multe alimente care conțin flavonoide sunt mai bine protejate împotriva bolilor de inimă. De exemplu, fructele de pădure precum afinele, căpșunile și zmeura sunt bogate în flavonoide și antioxidanți.

Antioxidanții ajută la prevenirea deteriorarii vaselor de sânge. Flavonoidele pot promova producerea de oxid nitric, care relaxează vasele de sânge și scade tensiunea arterială.

Verde cu frunze

Spanacul, varza varza si magul sunt surse excelente de potasiu. Și, prin urmare, este benefic și pentru sănătatea inimii, deoarece potasiul ajută la compensarea efectelor negative ale sodiului asupra tensiunii arteriale, permițând organismului să elimine excesul de sodiu. Legumele cu frunze verzi conțin și nitrați, care dilată vasele de sânge și pot scădea tensiunea arterială

Iaurt cu conținut scăzut de grăsimi

Iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi este o sursă bună de calciu și bacterii probiotice. Calciul are capacitatea de a influența stratul muscular al vaselor de sânge, făcându-le mai înguste sau mai late. Acest lucru este important pentru tensiunea arterială, deoarece lățimea vaselor de sânge afectează cât de ușor curge sângele prin corp. Probioticele pot promova, de asemenea, sănătatea intestinului, care la rândul său îmbunătățește absorbția nutrienților și stabilizează tensiunea arterială.

Fulgi de ovăz

Făina de ovăz conține fibre solubile, în special beta-glucani. Această fibră ajută la scăderea colesterolului, ale cărui niveluri ridicate sunt asociate cu un risc crescut de boli de inimă. În plus, fibrele conținute în fulgii de ovăz ajută la scăderea tensiunii arteriale, prevenind astfel posibilele artere înfundate.

Somon

Somonul este bogat în acizi grași omega-3, în special EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic). Acești acizi grași pot ajuta la reducerea inflamației vaselor de sânge și pot controla coagularea sângelui. Poate reduce tensiunea arterială și riscul de boli de inimă.

Cum să recunoști tensiunea arterială crescută?

Hipertensiunea arterială se poate manifesta în diferite moduri. Simptomele tipice pot include dureri de cap matinale. De asemenea, este posibil să aveți amețeli, dificultăți de respirație sau un ritm cardiac rapid.

Oricine observă aceste simptome ar trebui să consulte cu siguranță un medic. Hipertensiunea arterială fără tratament și control adecvat poate duce la probleme circulatorii și alte consecințe grave asupra sănătății.

Acest material are doar scop informativ și nu conține sfaturi care vă pot afecta sănătatea. Dacă aveți probleme, contactați un specialist

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *