Pe vremuri, această legumă era folosită chiar și ca medicament și inclusă în dieta zilnică, dar astăzi numele ei este nedumerit. Între timp, scorzonera este o legumă remarcabilă care poate fi folosită cu succes în bucătăria română.
Skorzonera (Scorzonera hispanica), cunoscut și sub numele de rădăcină neagră sau rădăcină neagrăeste o plantă legumicolă din familia Asteraceae. Provine din Europa Centrală și Asia și anterior a fost folosit ca medicament împotriva mușcăturilor de șarpe – de aici și numele. Rădăcina sa lungă este mâncată, iar carnea este albă, deși este ascunsă sub o piele neagră. Gustul este asemănător cu pătrunjelul, sparanghelul sau păstârnacul.
Ce valoare nutritivă are scorzonera? De ce nu se mai consumă pe scară largă în Romania? Există multe legume și fructe care au devenit uitate în timp piața romanesc s-a deschis către lume. Merită menționat, de exemplu, nesolul sau viburnul de coral. Între timp, scorzonera este o comoară de vitamine și minerale.
Test: Test de cunoștințe de sănătate. Test medical
Scorzonera – valorile nutritive și beneficiile pentru sănătate ale legumelor
Skorzonera este o adevărată comoară. Datorita faptului ca devine din ce in ce mai greu de cumparat, merita sa luati in considerare plantarea lui in gradina dumneavoastra. Rădăcina acestei plante are o mulțime de fibre alimentare și proteine. De asemenea, găsim aici multe minerale, cum ar fi fier, potasiu, calciu sau sodiusi de asemenea vitaminele B şi vitamina C. Asta nu este tot – este și în scorzonera inulinăcare are proprietăți antiinflamatorii.
Inulina afectează, de asemenea, reglarea colesterolului și întărește imunitatea. Cu toate acestea, efectul de potasiu și sodiu scade tensiunea arterială și protejează inima. Efectele benefice ale inulinei au fost confirmate în revista științifică „Frontiers in Immunology”. Pentru a rezuma, iată cele mai importante valori nutriționale ale salsifiului:
- fibră
- proteină
- potasiu
- fier
- sodiu
- calciu
- vitaminele B
- vitamina C
- inulină
Cum să mănânci salsif? Ce gust are?
După cum am scris mai sus, gustul salsifiului este asemănător cu pătrunjelul, sparanghelul sau păstârnacul. Aceasta înseamnă că îl putem folosi practic pentru orice. Poate face parte dintr-o supă, salată sau un adaos la niște carne. Mai mult, scorzonera poate fi consumată proaspătă, murată și murată.
După cum puteți vedea, snakeberry, numită scorzonera, este o legumă demnă de remarcat, care poate fi reintrodusă în dieta români. Nu este doar sănătos, ci și gustos. Utilizarea versatilă în bucătărie înseamnă că acest lucru nu va fi o problemă pentru pasionați de gătit începători.