Este ușor disponibil și relativ ieftin, iar proprietățile sale depășesc multe alte superalimente. Doar una, poate două lingurițe dimineața și stomacul tău îți va mulțumi.
Uleiul de in se obtine prin presarea la rece a semintelor de in. Datorită acestui fapt, produsul păstrează toți nutrienții valoroși. Semințele de in în sine, materia primă, sunt o sursă bogată de acizi grași nesaturați, care sunt esențiali pentru buna funcționare a organismului. Cu toate acestea, acesta este doar începutul listei de proprietăți valoroase ale uleiului de in.
La ce ajută consumul de ulei de in?
Uleiul de in intareste imunitatea organismului, protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare si previne uscarea pielii. În compoziția uleiului de in, găsim acizi grași esențiali (EFA), care sunt cheie pentru buna funcționare a organismului, precum acidul alfa-linolenic (omega-3), acidul linoleic (omega-6) și acidul oleic ( omega-9). Acidul alfa-linolenic este transformat în DHA în corpul uman, ceea ce este deosebit de important pentru sănătatea sistemului nervos.
Semințele de in sunt o sursă de fibre solubile în apă, motiv pentru care sunt adesea folosite pentru tratarea diferitelor boli ale tractului digestiv. Uleiul de in contine si vitamina E, care are efecte antioxidante si anti-imbatranire, precum si vitamina A, care apartine grupului de carotenoizi. Vitaminele A și E sunt antioxidanți puternici care protejează organismul de deteriorarea radicalilor liberi și de îmbătrânirea prematură.
Ulei de semințe de in și pierdere în greutate
Uleiul de semințe de in este recomandat persoanelor care se luptă cu excesul de greutate. Datorită conținutului de acizi grași omega-3, consumul zilnic de ulei de semințe de in poate ajuta la reglarea metabolismului și la accelerarea arderii grăsimilor. În ciuda conținutului ridicat de calorii, uleiul de in nu trebuie omis dintr-o dietă de slăbire, mai ales că reduce pofta de dulce, scade nivelul de colesterol „rău” și poate proteja împotriva hipertensiunii arteriale sau a formării plăcii aterosclerotice.
De menționat că uleiul de in susține activitatea ficatului, datorită căruia acest organ scapă mai eficient de grăsimi. In plus, consumul regulat de ulei de in poate ajuta la eliminarea depunerilor care persista in intestine, asigurand astfel o senzatie de lejeritate.
Când este mai bine să bei ulei de in: dimineața sau seara?
Uleiul de in se consuma cel mai bine dimineata pe stomacul gol, deoarece acesta este momentul in care stomacul poate absorbi cele mai benefice ingrediente. Uleiul din semințe de in poate fi consumat zilnic, dar trebuie făcut la o oră fixă și va fi eficient doar dacă este luat în mod regulat și pe o perioadă lungă de timp. Ca măsură preventivă, adulții ar trebui să consume 2 până la 4 linguri pe zi, crescând de la 6 la 8 când folosesc uleiul în scopuri medicinale.
Uleiul de in are o gamă foarte largă de utilizări. Poate fi folosit în salate, sandvișuri, brânză de vaci și masă de caș și legume gătite. Cu toate acestea, este important să ne amintim că uleiul de in nu trebuie prăjit, deoarece acizii grași polinesaturați se descompun în timpul procesării la temperatură ridicată, iar uleiul de in își pierde toate proprietățile de sănătate.
Atunci când alegeți uleiul de in, merită să acordați atenție mai multor lucruri. Datorită conținutului ridicat de acizi grași omega-3, uleiul de in este foarte durabil. Prin urmare, cel mai bine este să alegeți un ulei care a fost presat timp de cel mult 3 luni înainte de a fi vândut. Uleiul de semințe de in trebuie vândut într-o sticlă întunecată și depozitat într-un loc răcoros. Cel mai bine este să alegeți un ulei de cereale presat la rece, nerafinat, cu certificat de calitate.